Na garbanzos trafiliśmy przypadkowo, nie mieliśmy tego dania na liście potraw do skosztowania podczas pobytu na Teneryfie. Jednak pewnego dnia w jednej z restauracji w Santa Cruz de Tenerife, zapytałam o „zupę dnia”, innej bowiem w karcie nie było… Na początku nie mogliśmy zrozumieć, co to takiego garbanzos, w końcu przy pomocy kilku języków i aplikacji w telefonie, poznaliśmy dokładnie skład zupy, a raczej gulaszu… Smak doceniliśmy do tego stopnia, że jeszcze kilka razy podczas wakacji, zamawialiśmy gulasz z ciecierzycy, a teraz śmiało możemy powiedzieć, że jest to jedna z naszych ulubionych potraw.
Jak przyrządzić garbanzos?
Składniki:
ok. 400 g suchej ciecierzycy,
morcilla czyli kaszanaka
boczek wędzony
chorizo
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
zielona papryka
2 dojrzałe pomidory
1 szklanka białego wina
przyprawy: sól, czarny pieprz, szczypta słodkiej papryki, liść laurowy, suche gałązki tymianku.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej: Należy namoczyć ciecierzycę – do garnka wsypujemy porządnie wypłukaną ciecierzycę (płuczemy kilkakrotnie, pod bieżącą wodą), obficie zalewamy wodą i dodajemy łyżkę sody oczyszczonej. Mieszamy. Wody pwinniśmy wlać tyle, by przynajmniej dwukrotnie zakrywała cieciorkę. Zostawiamy na noc.
Po upływie kilkunastu godzin ponownie przepłukujemy ciecierzycę, następnie umieszczamy ją w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i gotujemy aż ziarna będą miękkie (ok. 1,5 godz.), ale uwaga – nie dodajemy soli, sól spowoduje, że cieciorka będzie twarda.
W tym czasie kroimy warzywa – cebulę, pomidory i czosnek w drobną kostkę, paprykę w paski. Na patelni podmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy pomidory i paprykę, wszystko mieszamy i chwilę smażymy. Następnie wlewamy wino i wrzucamy tymianek. Chwilę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz przekładamy podduszne warzywa do drugiego garnka, dolewamy wody – w zależności od tego, jak gęstą potrawę chemy przygotować, więcej, jeśli zależy nam na zupie, mniej, jeśli chcemy zjeść w formie gulaszu. Dodajemy porojone: kaszankę, boczek i chorizo. Kiedy ciecierzyca jest już miękka, odcedzamy i dodajemy do garnka z gulaszem. Chwilę gotujemy.
Garbanzos posypujemy natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Podajemy w glinianym naczyniu. Smacznego!
A! Przy okazji możecie sprawdzić jak przygotować naszą ulubioną kanaryjską kawę barraquito.
Jeśli podobają się Wam nasze posty, zapraszamy do polubienia strony Aktywnych w podróży na Facebooku oraz do śledzenia naszego profilu na Instagramie. Będzie nam również miło, jeśli udostępnicie ten post swoim znajomym.
Jeśli spodobał Ci się post, możesz nas wesprzeć stawiając nam wirtualną kawę. Tym sposobem wspierasz naszą twórczość.
Dodatkowo, stawiając nam kawę, masz teraz możliwość odebrania za darmo 45 dni dostępu do bogatej biblioteki audiobooków BookBeat!
Zostaw Odpowiedź