Ziemniaki, pomidor, chorizo i kolendra. To główne składniki pysznej i rozgrzewającej caldo de papas. My lubimy tę zupę szczególnie zimą, Kanaryjczycy podają ją przez cały rok. A w czym tkwi jej sekret? Oczywiście w przyprawach! Pietruszka, czosnek, ostra papryka i oliwa, które dodajemy do caldo de papas w postaci aksamitnego sosu, tworzą jej wyjątkowy smak i aromat. Dzięki nim ta kanaryjska zupa smakuje obłędnie!
Caldo de papas – składniki na 4 porcje:
4-5 ziemniaków
1 cebula
1 dobry pomidor
120 -150 g kiełbasy chorizo
pęczek kolendry
1,5 l wody
Sos – składniki:
pęczek pietruszki
1/2 -1 łyżeczka ostrej papryk w proszku (w zależności od tego, jak ostre potrawy lubisz i jak ostre jest chorizo)
szczypta morskiej soli
szczypta kminu rzymskiego
3 ząbki czosnku
ok. 100 ml oliwy
Caldo de papas – przygotowanie:
Umyte i obrane ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć na gotującą się wodę. Dodaj pokrojone w kostkę: cebulę oraz pomidora. Chorizo pokrój w półplasterki i również dorzuć do gotowania. Całość gotuj ok. 10 min.
W tym czasie, do naczynia włóż pokrojoną pietruszkę. Dodaj paprykę w proszku, sól, kmin rzymski oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podlej oliwą i zmiksuj na gładką masę. Gotowy sos wlej do zupy.
Całość gotuj tak długo aż zmiękną ziemniaki. Podawaj z listkami kolendry.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Smacznego!
Przy okazji możesz sprawdzić jak przygotować garbanzos czyli kanaryjski gulasz z ciecierzycy oraz naszą ulubioną kawę barraquito. Zajrzyj też do posta, w którym podpowiadamy, czego warto spróbować na Teneryfie.
A jeśli podobają Ci się nasze posty, zapraszamy do polubienia strony Aktywnych w podróży na Facebooku oraz do śledzenia naszego profilu na Instagramie. Będzie nam również miło, jeśli udostępnisz ten post swoim znajomym.
Jeśli spodobał Ci się post, możesz nas wesprzeć stawiając nam wirtualną kawę. Tym sposobem wspierasz naszą twórczość.
Dodatkowo, stawiając nam kawę, masz teraz możliwość odebrania za darmo 45 dni dostępu do bogatej biblioteki audiobooków BookBeat!
Zostaw Odpowiedź